תוספי תזונה: מתי זה יותר מדי?

כיום, כששמירה על אורח חיים בריא נמצאת בראש סדר היום העולמי, רבים כבר יודעים כי אין תחליף לתזונה מאוזנת, שתיית מים, פעילות גופנית קבועה ושינה מספקת. עם זאת לא תמיד קל לעמוד באידיאלים האלה. כאן נכנסים לתמונה תוספי המזון.

תזונה בריאה ומאוזנת מושתתת על שילוב של 6 קבוצות של רכיבים תזונתיים: פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים, מינרלים ומים. כאשר קיים חוסר באחד או יותר מרכיבים אלו, הדבר עלול לגרום למגוון תופעות, החל מתפקוד לקוי, מצב פיזי ירוד, תחלואה ואף מוות.

גוף האדם זקוק ל-13 ויטמינים ו-16 מינרלים חיוניים על מנת שיוכל לשמור על תפקוד בריא, אך לא תמיד הוא יכול סנתז אותם בעצמו. צריכת תוספי מזון היא אמנם פעולה פשוטה שלא דורשת יותר מדי מאמץ, אך גם כאן יש להתייחס לכמה כללים שיעזרו להגיע ליעדים בבטחה. זאת מכיוון שמחסור בוויטמינים ומינרלים יכול לגרום להשלכות לא נעימות על הבריאות, אך גם צריכת יתר עלולה להזיק באותה מידה.

את משפחת הוויטמינים ניתן לחלק לשתי קבוצות: ויטמינים מסיסים בשומן וויטמינים מסיסים במים. ויטמינים מסיסים במים (כמו ויטמין C או משפחת הוויטמינים מסוג B למשל) נספגים מהר יותר מוויטמינים מסיסים בשומן, אך גם מופרשים ביתר קלות.

מהצד השני, מכיוון שהם מצטברים ביתר קלות בגוף, ויטמינים מסיסים בשומן (כמו ויטמין E, A, K ו-D) נוטים יותר לגרום לתופעות לוואי כאשר הם נצרכים בכמות עודפת. הסיבה לכך טמונה בעובדה שהם מאוחסנים ברקמות הגוף לשימוש עתידי, וצריכה גבוהה שלהם לאורך זמן יכולה להביא לעודף. לכן יש לנקוט במשנה זהירות כאשר מחליטים לצרוך אותם.

גם מינרלים חיוניים כמו אבץ, מגנזיום או סידן יכולים להצטבר בגוף ולהוות סיכון. יתר על כן, חלקן נחוצים לגוף בכמויות קטנות בלבד. לדוגמא, ברזל וסלניום עלולים להיות בעייתיים במיוחד כאשר הם נצרכים בכמות גבוהה מדי.

על מנת לדאוג שאנשים יצרכו כמויות מתאימות של ויטמינים ומינרלים, הוועדה למזון ותזונה של המכון האמריקאי לרפואה, פרסמה הנחיות לצריכה תזונתית שלהם.

אתם מטיילים במעברי בית המרקחת במה שנראה כמו משימה פשוטה: לרכוש כמה תוספי תזונה. אבל מבט מהיר על תווית המוצרים מעלה לא מעט סימני שאלה ומושגים לא מוכרים כמו RDA או AI. כשמבינים את המשמעות מאחורי סימון תוספי התזונה הכול הופך להיות פשוט יותר.

הקצובה היומית המומלצת לוויטמין או מינרל נקראת בשם RDA (Recommended) daily allowance ומשמעותה היא המינון היומי הממוצע הנדרש לסיפוק הדרישות התזונתיות של רוב האנשים הבריאים באוכלוסייה. כלומר, זו הכמות של ויטמין מסוים שיש לצרוך מדי יום כדי שאדם ישמור על בריאות תקינה. הצריכה היומית המספקת מסומנת בשם AI (Adequate Intake), ושניהם מהווים את כמויות הבסיס של ויטמין או מינרל המומלצים למניעת חסרים. הנחיות אלה נקבעות על פי מין וקבוצת גיל.

הוועדה למזון ותזונה של המכון האמריקאי קבעה גם מדד לצריכה המרבית המותרת, כלומר הכמות המקסימלית המומלצת של ויטמינים ומינרלים ליום, ללא סכנה של צריכת יתר או הופעת תופעות לוואי. מדד זה מסומן בשם UL Tolerable Upper Intake Level)).

חשוב לציין כי לתוספים רבים כמו נוגדי חמצון או מוצרים צמחיים אחרים אין גבולות עליונים מוגדרים. אין זה אומר שהם אינם מהווים סיכונים בצריכה של כמויות גדולות. מסיבה זו יש לנקוט משנה זהירות בעת שימוש בתוספי תזונה מסוג זה. וכמובן, לפני התחלת משטר צריכה של תוספי תזונה, להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות.