הריון תקין, יילודים בריאים, חשיבה, מצב רוח ולב בריא: היתרונות הגדולים של חומצה פולית

המושג חומצה פולית עולה פעמים רבות בשיחות על רכיבי תזונה חשובים לגוף האדם, אך האם אתם באמת יודעים מהי חומצה פולית וכיצד היא תורמת לבריאות טובה יותר?

לא הרבה יודעים זאת אך מדובר בוויטמין מסיס במים השייך למשפחת הוויטמינים מסוג B (ויטמין 9B), המצוי באופן טבעי במזונות רבים. בדומה לוויטמינים אחרים, הגוף אינו יכול לייצר חומצה פולית בעצמו ולכן יש להשיג אותה באמצעות צריכה של מזונות העשירים בה.

למעשה, בשונה ממה שרבים נוהגים לחשוב, השם חומצה פולית ניתן לחומצה פולית סינתטית המצויה בתוספי תזונה ומזונות מועשרים, ואילו חומצה פולית בצורתה הטבעית והפעילה בטבע נקראת "פולאט". 

פולאט מצויה במזונות כמו תרד, קייל, ברוקולי, אבוקדו, פירות הדר, ביצים וכבד בקר, ואילו חומצה פולית ניתן כאמור למצוא במזונות מועשרים כמו דגני בוקר, לחמים ותוספי תזונה.

מחסור בחומצה פולית יכול להתרחש בשל מגוון סיבות, כולל צריכת תזונתית לקויה, ניתוחים, הריון, אלכוהוליזם ומחלות שונות, ועלול לגרום לתופעות חמורות כמו אנמיה, מומים מולדים, ליקויים נפשיים, פגיעה במערכת החיסון ודיכאון.

על אף ששני הסוגים נבדלים זה מזה במבנה ובהשפעות הביולוגיות שלהם על הגוף, לשניהם תרומה גדולה לבריאות האדם והן לרוב נצרכות כתוספי תזונה מסיבות שונות. לפניכם היתרונות והסיבות להיותן כה חיוניות לגוף ולנפש.


מניעת מומים מולדים וסיבוכי הריון

אחד השימושים הנפוצים ביותר בתוספי פולאט וחומצה פולית נעשה למניעת מומים מולדים, במיוחד במוח ובתעלה העצבית, אך גם במערכות אחרות כמו הלב ומערכת העיכול. מדובר במומים קשים, שעלולים לגרום למחלות, לנכות ואפילו לתמותה של יילודים.

רמות נמוכות של חומצה פולית בגופן של אימהות לעתיד מהוות אמצעי ניבוי לסיכון למומים אלו, דבר אשר הוביל לייסוד מדיניות מעקב הדוקה בנוגע לצריכה של חומצה פולית בקרב נשים בהיריון ברחבי העולם, ותיסוף של חומצה פולית בקרב נשים המתכננות להיכנס להיריון.

בארה"ב למשל, ההמלצה היא לצרוך 400-800 מק"ג של חומצה פולית בחודשים לפני הכניסה להיריון ולהמשיך בצריכה גם במהלך 2-3 החודשים הראשונים להיריון. הדבר יכול גם לסייע במניעת סיבוכי היריון שונים, כולל רעלת היריון.



תרומה לבריאות המוח

מחקרים מצאו כי רמות נמוכות של חומצה פולית בדם קשורות לתפקוד מוחי ירוד ולסיכון מוגבר לדמנציה. יותר מזה, אפילו רמות נורמטיביות אך נמוכות נמצאו כקשורות לסיכון מוגבר ללקות נפשית אצל מבוגרים. 

נמצא כי תוספי חומצה פולית עשויים לשפר את תפקוד המוח אצל אנשים עם ליקוי נפשי ולעזור בטיפול במחלת האלצהיימר. מחקר שנערך בשנת 2019 בקרב 180 מבוגרים עם ליקוי קוגניטיבי קל, מצא כי תוספת של 400 מק"ג חומצה פולית ליום במשך שנתיים שיפרה באופן משמעותי את תפקוד המוח, והביאה להפחתת רמתם של חלבונים המעורבים בהתפתחות ובהתקדמות של מחלת האלצהיימר.

מחקר אחר שנערך בקרב 121 אנשים שאובחנו זה לא מכבר עם מחלת האלצהיימר וטופלו בתרופה דונפזיל, מצא כי אלו שנטלו 1,250 מק"ג חומצה פולית ביום למשך 6 חודשים, שיפרו את תפקודם הקוגניטיבי והפחיתו סממנים של דלקת, בהשוואה לאלו שלקחו את התרופה לבדה.


טיפול משלים בהפרעות נפשיות

הוכח כי אנשים עם דיכאון סובלים מרמות נמוכות יותר של פולאט בדם מאשר אנשים ללא דיכאון. בנוסף, מחקרים מצאו כי תוספי פולאט וחומצה פולית עשויים להפחית תסמיני דיכאון כאשר הם משולבים עם תרופות נוגדות דיכאון.

יתרה מכך, בסקירה של 7 מחקרים נמצא כי טיפול בתוספים מבוססי פולאט לצד תרופות אנטי-פסיכוטיות הביא להפחתת תסמינים שליליים בקרב חולי סכיזופרניה, בהשוואה לטיפול עם תרופות אנטי-פסיכוטיות בלבד.


הפחתת גורמי סיכון למחלות לב

נטילת תוספים מבוססי פולאט וחומצה פולית עשויה לסייע בשיפור בריאות הלב ובהפחתת הסיכון לגורמי סיכון למחלות לב. כיצד היא עושה זאת?

רמות גבוהות של חומצת האמינו הומוציסטאין נמצאו קשורות לסיכון מוגבר לפיתוח מחלות לב. פולאט ממלאת תפקיד מרכזי בחילוף החומרים של הומוציסטאין, ורמות נמוכות שלה עלולות לגרום לעלייה ברמות ההומוציסטאין. 

בסקירה שכללה 30 מחקרים ולמעלה מ-80,000 נבדקים נמצא כי תוספת של חומצה פולית הובילה לירידה של 4% בסיכון למחלות לב ולירידה של 10% בסיכון לשבץ. יתרה מכך, תוספי חומצה פולית אף עשויים לסייע בהפחתת לחץ דם גבוה – גורם ידוע למחלות לב.