בשנים האחרונות תרבות הספורט והפעילות הגופנית בישראל רושמת פופולריות גבוהה. יותר ויותר גברים ונשים מבצעים אימונים גופניים סדירים מבעבר, לצד עלייה באירועי ספורט ועידוד וטיפוח יכולות גופניות גבוהות. כבר בשנת 2013, סקר של האיגוד לספורט עממי, שבחן את היקף הפעילות הגופנית הסדירה, מצא ששליש מהנשאלים מבצעים יותר משלושה אימונים גופניים בזמן של לפחות 30 דקות בשבוע.
זהו כבר אינו סוד כי אימוץ הרגלי תזונה נכונים הוא כלי מפתח לחיים בריאים יותר. תזונה נכונה תורמת לבריאות פיזית, מנטלית וקוגנטיבית. הדבר בוודאי מקבל משמעות יתרה כשמדובר באנשים המבצעים פעילות ספורטיבית, שמטרתה היא מקסום היכולות הגופניות והמנטליות.
תזונה מהווה 70 אחוז מההצלחה בתחום הספורט. הקפדה על תזונה מתאימה בכמות, האיכות ועיתוי האכילה היא קריטית על מנת לנצל את היתרונות הבריאותיים המיוחסים לאימון גופני. לתזמון הארוחות והרכבן השפעה על פקטורים רבים, ביניהם הערנות ויכולות הריכוז באימון, ניצול מקורות האנרגיה, הפרשת הורמונים שונים, הקטנת הנזקים המתרחשים עקב העומס הפיזיולוגי, וגם התאוששות השריר וגדילתו לאחריו.
בנוסף, אצל העוסקים בפעילות גופנית ניכר תהליך מוגבר של דלדול מאגרים של ויטמינים, מינרלים, חלבונים ופחמימות. על אף שבקרב תזונאים הדעה היא שביכולתה של תזונה מאוזנת לספק את כל מרכיבי המזון, מחקרים מהשנים האחרונות מראים אחרת. לפני 50 שנה בערך, התחדדה ההבנה כי לא ניתן למלא את כל החוסרים באמצעות תזונה בלבד. הדבר הביא לחדירתן לשוק של גלולות המולטי-ויטמינים.
אז מה הם בעצם תוספי מזון לספורטאים? כשמם כן הם - קבוצה של חומרים המכילים את אבות המזון הנחוצים לעוסקים בפעילות גופנית: חלבונים, וויטמינים ומינרלים. את התוספים נוטלים כאמצעי משלים לתזונה היומיומית על מנת לתדלק את הגוף בחומרים החיוניים לו לפני, במהלך ולאחר פעילות ספורטיבית. ישנם תוספים המכילים מרכיב בודד כמו קפאין או קריאטין, וישנם כאלה המכילים תשלובת של כמה מרכיבים יחד.
את תוספי התזונה המיועדים לשיפור ביצועים ספורטיביים ניתן לחלק לכמה קבוצות. הקבוצה הראשונה היא תוספים המיועדים לבנייה ותחזוקה שוטפת של הגוף. בקבוצה זו ניתן לכלול את אבקות החלבון, המספקות חלבון זמין הנספג במהירות בגוף, המיועד להשלים חסרים תזונתיים בתזונה שנשענת על צריכת חלבונים רבה, והגיינרים השונים ואבקות לעלייה במסה – הנחוצים לשם השלמת חוסרים תזונתיים בקרב אלה המתקשים להעלות במשקל.
קבוצה נוספת היא קבוצת משפרי הביצועים, שבה ניתן למנות את הקריאטין - המסייע בעלייה בכוח על ידי טעינת שרירי הגוף באנרגיה, חומצה ליאוציטית, המונעת את תהליך פירוק השריר לאחר אימון אינטנסיבי ובכך עוזרת לשמירה על מסת השריר וקיצור זמן הההתאוששות, או שורפי שומן דוגמת קפאין, המגבירים את תהליך פירוק השומן הטבעי של הגוף.
קבוצה שלישית היא תוספים המספקים הגנה לגוף ויכולות שיקום לאחר אימונים בעצימות גבוהה. בקבוצה זו נכללים ויטמינים על סוגיהם וגם כמוסות מולטי-ויטמינים המכילות תשלובת של כל הוויטמינים יחד. גם אומגה 3 היא חלק מקבוצה זו, אשר הוכיחה יעילות בקרב העוסקים בפעילות גופנית בשל יכולת נוגודת דלקת המפחיתות סיכון לפציעות, וכן הגברת הרגישות לאינסולין, המסייעת באיזון רמת הסוכר בדם. תוספים נוספים שניתן למצוא בקבוצה זו הם חומצות אמינו שונות כמו גלוטמין, משקאות איזוטוניים וג'לי אנרגיה.
ככל שעולה המודעות לאורח חיים פעיל יותר, כך גם צריכה לעלות המודעות לצריכה של תוספי תזונה בקרב העוסקים בספורט. צריכה מאוזנת בהתאם לחוסרים התזונתיים תייעל את האימון, תביא לשיפור בביצועים השונים ותוריד את הסיכון לפציעות (לא עלינו). שיהיה לכם אימון נעים.