אין ספק שרוב בני האדם היו רוצים ליהנות ממצב רוח טוב בכל רגע מחייהם. כשההרגשה טובה כל דבר בחיים הופך לקל יותר ונדמה כי גם הסביבה מחייכת בחזרה, כמאמר הקלישאה. עם זאת, המציאות מעט שונה: החיים הם דינמיים, עמוסים בעליות ומורדות ולא תמיד מתאפשר ליהנות ממצב רוח מרומם. לא ניתן בקלות להתנתק מהמציאות התובענית אך האם ניתן לשנות זאת, אפילו בקצת? בוודאי שכן.
לא מעט מחקרים בדקו את טיב הקשר בין המזון שמכניסים לפה לבין תפקוד המוח. מתברר שביכולתם של סוגי מזונות מסוימים להשפיע על המאזן הכימי במוח ובכך לשפר את מצב הרוח. לפניכם דוגמאות ל-5 סוגים שונים מהם.
סידן
סידן, או בשמו הלועזי קלציום, הוא אחד מהמינרלים המוכרים והידועים ביותר. רבים התרגלו לשמוע על חשיבות הצריכה שלו כבר מגיל קטן ויש לזה סיבה טובה: הוא המינרל השכיח ביותר בגוף וממלא מגוון תפקידים מהותיים הנחוצים לגדילה ותפקוד גופני תקין, ביניהם שמירה על עצמות חזקות ובריאות כלי הדם, הפרשת הורמונים מסוגים שונים, והורדת הסיכון לסוכרת מסוג 2.
נמצא כי מחסור בסידן משפיע יותר על נשים מאשר על גברים. ביכולתן של רמות נמוכות שלו להגביר תחושות של עצבות ודיכאון, בעיקר בקרב נשים הסובלות מתסמונת קדם-וסתית. על כן יש להקפיד על צריכה נכונה ומאוזנת שלו.
מגנזיום
רבות דובר על מגנזיום והיתרונות הבריאותיים הגדולים הגלומים במגנזיום - הוא מייעל את חילוף החומרים של הגוף ובתוך כך משפיע גם על המטבוליזם של מינרלים אחרים כמו סידן, נתרן ואשלגן. המגנזיום אף מונע בריחת סידן מהגוף ועוזר להתאוששות מיטבית לאחר אימון גופני.
יתר על כן, נמצא כי צריכה מספקת שלו מסייעת להפרשת סרוטונין – מוליך עצבי הקשור ישירות לרמות האושר. מחקר שנערך בשנת 2006 אף מצא כי צריכה שלו מסייעת להתאושש מדיכאון במהירות רבה יותר. מחסור במינרל חשוב זה יכול לגרום לעצבנות, לחץ, בלבול ואף דיכאון.
ויטמין 12B
ויטמין 12B מוכר לרוב בהקשר של חוסר צריכה מספקת שלו בקרב טבעונים, מהסיבה הפשוטה שהוא קיים רק במוצרים מן החי. בין מגוון התפקידים שהוא ממלא בגוף, ויטמין B12 מסייע לפעילות תקנית של מערכת העצבים ולוקח חלק בתהליך ייצור תאי הדם האדומים.
חוסר בוויטמין זה עלול לגרום לעייפות, האטת החשיבה, פרנויה ודיכאון, לכן על צמחונים ובעיקר טבעונים להקפיד ליטול תוספי 12B על מנת להימנע ממחסור שלו בגוף. צריכה מספקת שלו מסייעת בוויסות הרגשת דכדוך, זאת בשל העובדה שהוא מספק לגוף את התנאים להרכבת חומרים המסייעים לתפקוד נוירולוגי תקין.
חומצה פולית
בין התכונות החיוביות של חומצה פולית על גופנו ניתן למנות סיוע לגוף בייצור ושימור תאים חדשים והפחתת הסיכון למחלות לב, כמו גם תמיכה בהפרשת סרוטונין, המסייעת למוח בניהול מגוון פעולות רחב, החל מקביעת מצב הרוח ועד להתנהגות במצבים חברתיים.
בהתאם, מחסור בחומצה פולית יכול לגרום לעייפות ולהפחתה ברמות הסרוטונין. מחקר משנת 2002 מצא כי צריכה נכונה של מרכיב חשוב זה יכולה להוביל להפחתת תסמיני דיכאון. עוד נמצא כי צריכה של תוסף זה יכולה אף לשפר את היעילות של נוגדי דיכאון שונים.
ויטמין B6
לוויטמין B6 תפקיד משמעותי בייצור המוליכים העצביים האחראים על שידור התראות מהמוח לשאר חלקי הגוף. בין היתר, הוא אף מסייע בהעלאת המטבוליזם של חלבונים ובייצור תאי דם אדומים, כך שאין זה פלא כי מחסור שלו בגוף עלול לגרום לאנמיה, בלבול, היחלשות המערכת החיסונית ואף דיכאון.
בגלל סיבות אלה יש לדאוג לצריכה מאוזנת של ויטמין חשוב זה. רמות 6B מאוזנות בגוף חיוניות לתפקוד המוח ולאיזון רגשי ומסייעות גם לטיפול בדיכאון וסתי.