ויטמין ,B12 או בשמו השני – קובלאמין, הוא אחד מהוויטמינים היותר חשובים לגוף האדם. כאשר רמתו מאוזנת בגוף, הוא לוקח חלק במגוון תהליכים חיוניים לבריאות האדם. בין היתר, הוא משתתף בייצור תאי הדם האדומים, תורם לבניית ה-DNA ואף מהווה גורם מסייע לתפקוד תקין של מערכת העצבים. כבר אמרנו שהוא חשוב, נכון?
האדם זקוק לוויטמין ,B12 בכל שלבי החיים - החל מגיל הינקות, דרך הילדות, תקופת ההתבגרות, החיים הבוגרים ועד הגיל השלישי. אחת מהסיבות החשובות לתיסוף של ויטמין זה היא העובדה שגופנו אינו מסוגל לייצר אותו בכוחות עצמו. למעשה, הדרך העיקרית להשיג אותו היא באמצעות תזונה של מוצרים מן החי כמו בשר אדום, עוף, ביצים, חלב ודגים. בעידן שבו המודעות לצמחונות וטבעונות רק הולכת וגוברת, הדבר לא תמיד מתאפשר. זוהי סיבה אחת, מני רבות, שחוסר בוויטמין 12B שכיח עד מאוד בעולם המערבי וגם בישראל המצב אינו שונה.
רבים מהתסמינים הראשוניים של חוסר בוויטמין B12 קשורים לאנמיה, כתוצאה מכך שתאי הגוף אינם מקבלים מספיק חמצן מהדם. הגוף זקוק לתאי דם בריאים על מנת לשמור על תפקוד תקין ומצב זה עלול לגרום למגוון תסמינים, גופניים ופסיכולוגיים, הכוללים בעיות עצבים, עייפות וקשיים קוגנטיביים. לפניכם כמה מהבולטים שבהם.
עור חיוור או צהבהב: אנשים עם מחסור ב- B12 נראים לעתים קרובות חיוורים או בעלי גוון צהוב קל בעיניים, עקב בעיות בייצור כדוריות הדם האדומות. כאמור, ויטמין B12 ממלא תפקיד חיוני בבניית ה-DNA הדרוש לייצור כדוריות הדם האדומות. במקרים של חוסר בוויטמין בניית התאים אינה מתבצעת באופן שלם והתאים אינם מסוגלים להתחלק כראוי, מה שגורם לאנמיה מגלובסלטית, שבה כדוריות הדם האדומות המיוצרות במח העצם הופכות לגדולות ושבריריות. גדולות מדי מכדי לעבור ממח העצם למחזור הדם.
חוסר היציבות של התאים מוביל לכך שרבים מהם נפגמים, מה שגורם לעודף בילירובין, חומר המיוצר על ידי הכבד בעת פירוק תאי דם ישנים. כמויות גדולות אלה של בילירובין מעניקים לעור ולעיניים את הגוון הצהוב האופייני למחסור בוויטמין.
חולשה ועייפות: חולשה ועייפות הם תסמינים שכיחים למחסור בוויטמין B12. תפקידם של תאי הדם האדומים הוא להעביר חמצן ביעילות לתאי הגוף השונים. במצבים של מחסור בתאי דם, הגוף סובל ממחסור בחמצן, מה שמוביל לתחושת עייפות וחולשה. תופעה זו נפוצה במיוחד אצל קשישים ומתוארת כמצב אוטואימוני המכונה "אנמיה מזיקה".
עקצוצים בידיים וברגליים: אחת מתופעות הלוואי החמורות יותר של מחסור ארוך טווח ב- B12 היא נזק עצבי. תופעה זו יכולה להתרחש לאורך זמן, מכיוון שוויטמין זה מהווה מרכיב חשוב במטבוליזם של חומר שומני הנקרא מיאלין. המיאלין מקיף את מערכת העצבים בתור חומר מבודד ובכך מספק לה הגנה. כאשר קיים חוסר ב-B12 תהליך ייצור המיאלין נפגע ומערכת העצבים אינה מסוגלת לתפקד כראוי. אחד הסימנים הנפוצים לתופעה זו הוא תחושה דוקרנית של סיכות ומחטים בידיים וברגליים.
הפרעות הליכה: ללא טיפול מתאים, הנזק למערכת העצבים הנגרם כתוצאה ממחסור ב-B12 עלול לגרום לשינויים בהליכה ובניידות. הדבר עלול להשפיע אף על שיווי המשקל והקואורדינציה, מה שמעלה את הסיכון לנפילות. תסמין זה שכיח יותר בקרב קשישים, מאחר שאנשים מעל גיל 60 נוטים יותר למחסור ב-B12. עם זאת, טיפול מתאים עשוי לשפר את הבעיה.
לשון מודלקת וכיבים בחלל בפה: גלוסיטיס (דלקת של הלשון) היא תסמין המהווה סימן מקדים למחסור ב-B12. הדלקת גורמת ללשון מודלקת, כואבת, אדומה ונפוחה, המשנה את צבעה וצורתה. הדלקת אף עלולה להשפיע על הדיבור ועל פעולת האכילה.
בשנים האחרונות מחקרים מצאו כי אנשים עם מחסור ב-B12 עשויים לחוות גם תסמינים אוראליים אחרים כמו כיבים בפה, תחושות של סיכות ומחטים בלשון או צריבה וגרד.