המינרל העוצמתי שאתם לא מכירים: היתרונות הבריאותיים של אבץ

מבין כל הוויטמינים והמינרלים הידועים בסגולותיהם הבריאותיות, נראה שאבץ לא זוכה לפופולריות שמגיעה לו – וחבל שכך. מינרל זה חשוב באותה מידה בדיוק כמו מינרלים וויטמינים אחרים, וחיוני לגוף האדם לא פחות מהם. אולי זו הסיבה שרבע מאוכלוסיית העולם סובלת מחסר מסוים בו.
לאבץ תפקידים רבים בגוף האדם. הוא מהווה מרכיב חיוני בפעילותם של מעל 300 אנזימים הנחוצים לתהליכים שונים בגוף. בין היתר הוא לוקח חלק בתהליך חילוף החומרים בתאים - ממלא תפקיד בסינתזת חלבונים, חיוני לבניית הדנ"א ולחלוקת תאים תקינה, בעל תפקיד בפירוק שומנים, ריפוי פצעים ושמירה על עור, ציפורניים ושיער בריאים. הוא אף ידוע בזכות תרומתו הגדולה למערכת החיסונית.
כאשר אבץ נצרך על ידי מקורות תזונתיים שונים או תוספי תזונה, הוא עובר תהליך ספיגה במעי הדק ומשם ממשיך לתאי הגוף. רוב רובו מגיע לשרירים, העור והעצמות, אך ניתן גם למצוא אותו בכליות, בתאי הדם, בטחול ובעיניים. עם זאת חשוב לדעת כי רק מחצית מהכמות הנצרכת של אבץ אכן נספגת בפועל, לכן יש לוודא כי כמות זה מספיקה על מנת להגיע לרף היומי הדרוש. ידוע גם כי ביכולתם של מינרלים שונים כמו ברזל או סידן לעכב את ספיגתו בגוף, ואילו צריכה של פירות הדר דווקא מגבירה את ספיגתו.
ההערכה היא שכ-2 מיליארד בני אדם ברחבי העולם סובלים מחוסר באבץ עקב צריכת תזונה לקויה, השכיחה במיוחד בקרב ילדים במדינות מתפתחות. מכיוון שמחסור באבץ פוגע במערכת החיסונית - מה שמגדיל את הסיכויים להידבקות במחלות שונות  - נתונים מראים כי הוא גורם למעל 450,000 מקרי מוות בקרב ילדים מתחת לגיל 5 בכל שנה. אוכלוסיות נוספות הנמצאות בסיכון למחסור באבץ כוללות אנשים עם מחלות במערכת העיכול, צמחונים וטבעונים, נשים בהיריון, אנשים הסובלים מאנמיה חרמשית, אנשים המכורים לאלכוהול ואנשים עם מחלת כליות כרונית.
תסמינים של מחסור קל באבץ כוללים שלשולים, תפקוד ירוד של מערכת החיסון, שיער דליל, ירידה בתיאבון, הפרעות במצב הרוח, עור יבש, בעיות פוריות ופגיעה במנגנון ריפוי הפצעים. קשה לאתר חוסר באבץ באמצעות בדיקות מעבדה. לפיכך, גם אם הבדיקות מצביעות על רמות תקינות, עדיין יש סיכוי רב לחסר בו. לעומת זאת, כשרמות האבץ בגוף תקינות, ניתן ליהנות מכמה יתרונות בריאותיים מובהקים. הנה הם לפניכם.
מערכת חיסון חזקה יותר
אבץ עוזר לשמור על מערכת חיסון חזקה על ידי בנייה ושפעול של תאי מערכת החיסון והפחתת מתח חמצוני.  מכיוון שהוא נחוץ לתפקוד התאים של מערכת החיסון, מחסור בו עלול להוביל לירידה בתפקוד שלה. לדוגמא, סקירה של שבעה מחקרים הראתה כי צריכת 80-92 מ"ג אבץ ביום עשויה להפחית תקופות הצטננות בכ-33%. נמצא גם כי תוספי אבץ מפחיתים משמעותית את הסיכון לזיהומים ומקדמים תגובה חיסונית בקרב מבוגרים.
זירוז תהליכי החלמה
אבץ משמש בדרך כלל בבתי חולים כאמצעי טיפולי בכוויות, כיבים ופציעות עור. מכיוון שמינרל זה ממלא תפקידים קריטיים בסינתזת הקולגן, בתפקוד החיסוני ובתגובה הדלקתית, הוא נחוץ לריפוי תקין. למעשה, העור מכיל כמות גבוהה יחסית של כ-5% מתכולת האבץ בכלל הגוף. בעוד שמחסור באבץ יכול להאט החלמת פצעים, תוספת אבץ דווקא יכולה להאיץ תהליכי החלמה. לדוגמא, במחקר שנערך בקרב 60 אנשים עם כיבים ברגל סוכרתית, אלו שטופלו ב- 200 מ"ג אבץ ליום במשך 12 שבועות חוו ירידה משמעותית בגודל הכיב בהשוואה לקבוצת הפלצבו.
.
הפחתת הסיכון למחלות תלויות גיל
אבץ עשוי להפחית באופן משמעותי את הסיכון למחלות המגיעות עם התבגרות הגוף כמו דלקת ריאות, זיהום וניוון מקולרי, על ידי הפחתת לחץ חמצוני, והגברת פעילות תאי T במערכת החיסון המסייעים בהגנה מפני זיהומים שונים.
אנשים מבוגרים הצורכים אבץ חווים שיפור בתגובת מערכת החיסון נגד שפעת, בהפחתת הסיכון לדלקת ריאות ובהגברת הביצועים המוחיים. מחקר מצא כי נטילת 45 מ"ג אבץ ביום עשויה להפחית את שיעורי ההדבקה במבוגרים בכמעט 66%. מחקר נוסף אשר נערך בקרב למעלה מ-4,200 אנשים, מצא כי נטילת נוגדי חמצון יומיים – ויטמין E, ויטמין C ובטא קרוטן בשילוב 80 מ"ג אבץ, הפחיתה אובדן ראייה ואף צמצמה באופן משמעותי את הסיכון לניוון מקולרי (מחלת עיניים עם שכיחות גבוהה בגילאים המבוגרים).