חומצת האמינו הנפוצה ביותר בגוף האדם היא הגלוטמין

גלוטמין מזוהה עם תרומה לרמת ביצועים גופניים, אך טמון בו סגולות שטרם הכרתם. הגיע הזמן להכיר את ההשפעות הבריאותיות של צריכת גלוטמין

כיום, רבים מכירים כבר את השפעותיהן החיוביות של חומצות אמינו בהקשר של שיפור ביצועים
גופניים. מבין קבוצה של תרכובות אלו, המהוות את אבני הבניין של החלבונים, אחת החשובות והמוכרות מחקרית היא חומצת האמינו גלוטמין. מדובר באחת מ-20 חומצות האמינו השכיחות בטבע, ובחומצת האמינו הנפוצה ביותר בגוף האדם. למעשה, היא מהווה 60% מכלל חומצות האמינו הנמצאות בשרירי האדם, וכ-20% מכלל חומצות האמינו בכלל הגוף.

על מנת להבין עד כמה היא משמעותית, צריך רק להביט ברשימת התפקידים שהיא ממלאת במגוון מערכות הגוף - מערכת השלד-שריר, החיסון והעיכול - אך מבין מגוון היתרונות הבריאותיים שהיא מספקת, היא ידועה במיוחד בשיפור ביצועים גופניים. בשנים האחרונות נערכו לא מעט מחקרים משמעותיים בנושא יעילות הגלוטמין והשפעתה על גופם של ספורטאים וכאלה העוסקים בפעילות גופנית סדירה. משם הדרך לתהילה הייתה קצרה.

גלוטמין היא חומצת אמינו חצי חיונית. כלומר, הגוף יכול לייצרה לבד, אך במצבים מסויימים שבהם דרישת הגוף לגלוטמין עולה ייתכן חוסר שלה. נמצא כי במקרים של לחץ ומתח פיזיים או נפשיים תהליך המטבוליזם של הגוף נפגע ורמות הגלוטמין יורדות באופן משמעותי. במקרים אלה פונה הגוף לפירוק מקור האחסון העיקרי של הגלוטמין– שרירי השלד. לתיסוף גלוטמין היכולת למלא את החוסר התזונתי ובכך למנוע תהליכים קטבוליים של פירוק רקמת שריר יקרה.

מחקרים שנערכו בקרב אנשים העוסקים באימונים בעצימות יחסית גבוהה, הצביעו על ירידה משמעותית ברמת הגלוטמין. כאשר מודגמות רמות נמוכות של גלוטמין באופן כרוני בקרב ספורטאים. הדבר מצביע על אימון יתר ועלול להביא לפגיעה במערכת החיסונית. תיסוף של גלוטמין מסייע למערכת החיסונית ומונע זיהומים ופגיעות שונות הנובעים מאימונים מאומצים במיוחד.

השפעתה של הגלוטמין על המערכת החיסונית אינה מסתכמת במניעת זיהומים, לאחר אימונים אינטנסיביים בלבד. למעשה היא ידועה כחשובה ביותר למערכת החיסונית. מבין מיני הרכיבים התזונתיים, היא מהווה מקור אנרגיה למערכת החיסון ומסייעת בייצור מספר רכיבי מפתח – נוגדי חמצון וחלבונים בעלי פעילות אנטי דלקתית. תכונות אלו תורמות לחיזוק מערכת החיסון בזמני מחלה ולקיצור זמני החלמה מניתוחים, פציעות או כוויות.

גלוטמין מהווה גם אבן בניין מרכזית בבניית, תיקון ושיקום רקמות השריר. בין היתרונות הרבים שמיוחסים לה ניתן למצוא שיפור ברמות הכוח, שיפור בקומפוזיציית הגוף וסיוע בבניית מסת שריר רזה. בכך היא מסייעת לעבור אימונים גופניים אינטנסיביים ומאומצים עם פחות התכווצויות, כאבים ופגיעות בשרירים. כיצד היא עושה את זה?

שימוש בגלוטמין לפני אימון מפחית את חומצות החלב המשתחררות במהלך אימון גופני, דבר המגביר את יכולת ההתאוששות של השרירים. השימוש בה מגביר גם סינתזה של חומרי אנרגיה ובכך מייעל את מנגנון אחסון הגליקוגן בשרירים, פעולה המביאה להגדלת נפחם. בנוסף ישנן גם הוכחות מדעיות כי לגלוטמין יעילות בהפרשת הורמון הגדילה, שגם לו תפקיד מרכזי בסינתזת חלבון ועליית מסת הגוף הרזה.

נמצא כי היא גם תורמת לפעילות המוח ומשמשת לו כמקור אנרגיה מרכזי, בשל יכולתה לעבור את מחסום הדם-מוח ולהגיע אליו ישירות. בין היתר היא מסייעת לתפקוד תקין של המוח: משמשת אבן בניין לייצור מעבירים בין עצביים, משפרת ערנות ותפקודים קוגניטיביים ואף עשויה לשפר את מצב הרוח.

גם מערכת העיכול יוצאת נשכרת מנוכחותה של הגלוטמין. מחקרים מצאו כי לה תפקיד חשוב בשמירה על תאי המעי, אשר עושים בה שימוש על בסיס קבוע על מנת לתמוך בתפקודים הבסיסיים של מערכת העיכול. בין היתר היא תורמת לשגשוג תקין של תאי המעי, מגנה עליהם מפני נזק והרס, ומווסתת את עמידות רקמת המעי. כך היא עוזרת במניעה חדירה של חומרים שונים ותורמת להפחתת תהליכים דלקתיים.