להקדים תרופה למכה: החוסרים התזונתיים הכי נפוצים בעולם

זה כבר לא סוד שבריאות טובה מתחילה בהזנת הגוף במרכיבים תזונתיים החיוניים לו לתפקוד תקין. אמנם את רוב המרכיבים התזונתיים ניתן להשיג על ידי תזונה מאוזנת, אך לא תמיד היא לבדה מספיקה, במיוחד לא כשמדובר בתזונה המאפיינת את העולם המערבי, אשר הינה קצרה בכמה חומרים מזינים משמעותיים. לפניכם כמה מליקויי התזונה הכי נפוצים בעולם. אל תגידו שלא אמרנו.


ברזל

ברזל הוא המינרל הנפוץ ביותר בגוף האדם ולו מגוון תפקידים. הוא מהווה מרכיב חשוב בבניית כדוריות הדם האדומות, מעביר חמצן לתאים, תורם לחילוף החומרים ומסייע לתהליכי גדילה והתפתחות.

מחסור בברזל הוא אחד מהליקויים התזונתיים השכיחים ביותר בעולם ומשפיע על יותר מ -25% מהאוכלוסייה העולמית. בקרב ילדים בגיל הרך מספר זה מזנק ל-47%. אצל נשים, ,30% עשויות לסבול מחוסר בברזל בזמן המחזור החודשי עקב איבוד דם, ועד 42% מהנשים הצעירות וההריוניות עלולות לפתח מחסור גם כן. גם צמחונים וטבעונים בסיכון מוגבר לחוסר בברזל.

התוצאה השכיחה ביותר של מחסור בברזל היא אנמיה. במצב זה מספר תאי הדם האדומים יורד מה שמוביל לירידה ביכולת תאי הדם לשאת חמצן אל התאים השונים. הסימפטומים לרוב כוללים עייפות, חולשה, מערכת חיסונית מוחלשת ופגיעה בתפקוד המוח.

ניתן לצרוך ברזל מן המזון על ידי מקורות כמו בשר אדום, חלקי פנים, סרדינים, שעועית, שומשום וזרעי דלעת, או להשלים את החסר באמצעות תוספי תזונה. עם זאת, חשוב לצרוך ברזל רק במקרים של חוסר, שכן גם צריכה עודפת יכולה להזיק. בנוסף, יש לציין כי ויטמין C יכול לשפר את ספיגת הברזל. שילוב מזונות כמו תפוזים, כרוב ופלפלים לצד אוכל עשיר בברזל יכול לעזור למקסם את ספיגתו.


יוד

יוד הוא מינרל חיוני אשר אחראי על ייצור הורמוני בלוטת התריס. רמות יוד תקינות בגוף מסייעות לתפקוד תקין של הבלוטה ולהפרשה סדירה של הורמונים אלו, המשתתפים בתהליכים גופניים רבים כמו גדילה, בניית העצם, התפתחות המוח וויסות קצב חילוף החומרים.

מחסור ביוד נפוץ מאוד בקרב האוכלוסייה. נכון לשנת 2013, נתונים מראים כי הוא משפיע על כמעט שליש מאוכלוסיית העולם. התסמין השכיח ביותר למחסור ביוד הוא בלוטת תריס מוגדלת, הידוע גם בשם זפק. בנוסף, חוסר ביוד עלול לגרום לעלייה בקצב הלב, קוצר נשימה ועלייה במשקל. הדבר יכול לגרום לפגיעה קשה במיוחד אצל ילדים, המתבטאת בפיגור שכלי והפרעות התפתחותיות שונות. 

מקורות תזונתיים עשירים ביוד כוללים אצות, דגים, יוגורט וביצים, על אף שהדבר עלול להשתנות בהתאם לריכוז היוד באדמה באזור ממנו הגיע המזון. כמובן שניתן גם לצרוך יוד דרך תוספי תזונה ובכך להבטיח שמירה על רמות תקינות שלו.


ויטמין D

ויטמין D הוא ויטמין חיוני המיוצר ברובו בגוף האדם, המצוי גם במספר קטן של רכיבי מזון. מדובר בויטמין מסיס בשומן המהווה יחד עם סידן את אחד הרכיבים המשמעותיים לבניית עצמות גוף האדם. בנוסף, נמצא גם כי הוא מספק הגנה על מערכת הנשימה, הלב והמוח.

הגוף מייצר ויטמין D מכולסטרול על ידי חשיפה לקרני השמש. מסיבה זו אנשים שלא נחשפים מספיק לאור השמש עשויים לחוות מחסור שלו, אלא אם כן הם דואגים לצריכה מספקת באמצעות תזונה או תוספים. לדוגמא, כ-42% מאוכלוסיית ארצות הברית סובלים ממחסור בוויטמין זה, כאשר מספר זה עולה ל-74% בקרב מבוגרים, ול-82% בקרב אנשים בעלי עור כהה - זאת מכיוון שעורם מייצר פחות ויטמין D בתגובה לאור השמש.

מחסור בוויטמין D אינו ברור בדרך כלל מאחר והסימפטומים שלו עדינים ועלולים להתפתח לאורך שנים או עשרות שנים. מבוגרים עם מחסור בוויטמין D עלולים לחוות חולשת שרירים, אובדן עצם וסיכון מוגבר לשברים. אצל ילדים זה עלול לגרום לעיכובים בגדילה ולרככת עצמות. כמו כן, מחסור בוויטמין D עשוי לגרום להפחתת יעילות מערכת החיסון ולהעלות את הסיכון לסרטן.

בעוד שמעט מאוד מזונות מכילים כמויות משמעותיות של ויטמין זה, המקורות התזונתיים הטובים ביותר הם חלמוני ביצה או דגי סלמון, מקרל, סרדינים או פורל.



ויטמין B12

ויטמין B12, המכונה גם קובלאמין, הוא ויטמין מסיס במים החיוני ליצירת תאים, כמו גם לתפקוד המוח והעצבים. כל תא בגוף האדם זקוק ל- B12 על מנת לתפקד כרגיל, אך הגוף אינו מסוגל לייצר אותו ולכן יש לצרוך אותו ממזון או תוספים.

ויטמין זה נמצא בכמויות מספקות רק במזונות מן החי, אם כי סוגים מסוימים של אצות עשויים לספק כמויות קטנות. מסיבה זו אנשים שאינם אוכלים מוצרים מן החי נמצאים בסיכון מוגבר לחסר. לפי מחקרים 80-90% מהצמחונים והטבעונים עשויים לחוות חוסר בוויטמין 12B. בנוסף, יותר מ-20% מהאנשים הבוגרים יכולים להיות חסרים בו מאחר וספיגתו בגוף פוחתת עם עליית הגיל.

התסמין שכיח לחוסר בוויטמין B12 הוא אנמיה מגלובלסטית, שהיא הפרעת דם המגדילה את כדוריות הדם האדומות. תסמינים אחרים כוללים פגיעה בתפקוד המוח ועלייה ברמות הומוציסטאין, המהווה גורם סיכון למספר מחלות. מקורות תזונתיים של ויטמין B12 כוללים בעיקר בשר, חלקי פנים, ביצים ומוצרי חלב.