המודעות בעולם לאורח חיים בריא וחשיבותה של פעילות גופנית עולה בהתמדה בשנים האחרונות, ואיתה גם החשיבות של נטילת תוספי תזונה משפרי ביצועים בקרב כל מי שעוסק בפעילות גופנית סדירה. על אחת כמה וכמה כשמדובר בספורטאים מקצועיים.
כיום כל מתאמן ממוצע כבר יודע למנות את סוגי תוספי הספורט השונים ומה מנגנון השפעתם על הגוף. על חשיבותן של חומצות האמינו המסועפות הנקראות BCAA לשיפור ביצועים ספורטיביים, כבר דובר רבות. לא רבים יודעים שמבין 3 חומצות אלה – ואלין, לאוצין ואיזולאוצין – יש אחת שעולה על כולן - חומצת האמינו לאוצין.
מתוך חומצות האמינו החיונית, לאוצין אינה ניתנת לייצור בגופנו ויש להשיג אותה באמצעות מקורות תזונתיים. בשל היותה גם חומצת אמינו מסועפת פירוקה נעשה בשרירי השלד ולא בכבד, דבר המקנה לה יתרונות ברורים בכל אשר נוגע לשיפור ביצועים ספורטיביים. כיצד היא תורמת לאימונים שלנו?
בניית שרירים
מכיוון והיא מתפרקת בשרירים ולא בכבד, לאוצין מביאה להגברת תהליכי סינתוז של חלבונים בשרירים, דבר המספק תנאים אידיאליים לבניית מסת שריר.
בסקירה מדעית שניתחה כ-1000 משתתפים, נחקרו ההשפעות משפרות הביצועים של לאוצין. דווח כי תוספי לאוצין מובילים לעלייה גדולה יותר של מסת השריר הרזה ומסת הגוף בהשוואה לאלו שלא נטלו לאוצין. במחקר אחר, משתתפים שצרכו 3 גרם לאוצין פעמיים ביום יחד עם תוכנית אימוני התנגדות בת 12 שבועות, חוו עלייה ממוצעת של 1.9 ק"ג מסת שריר רזה. עלייה זו התרחשה בעיקרה בסיבי שריר מסוג 2, המגוייסים לצורך אימוני כוח.
מניעת פירוק שריר
אף אחד מאיתנו לא באמת מתאמן 365 ימים בשנה. החיים דינמיים ולעתים דורשים מאיתנו לבלות תקופות מסויימות מחוץ לחדר הכושר – בין אם בגלל פציעה, מחלה או סתם מנוחה. בתקופות אלה השאיפה היא להימנע מאיבוד שריר יקר שנבנה בעבודה קשה. למרבה המזל, לאוצין נמצאה כמסייעת עד מאוד לבעיה.
גוף האדם הופך רגיש יותר לפירוק שרירים כתוצאה מחוסר פעילות, ככל שאנו מתבגרים. במחקר שנערך בקרב מבוגרים בגיל העמידה, צריכת 13 גרם לאוצין בכל יום לא רק שהפחיתה את אובדן מסת השריר הרזה, אלא גם מנעה עלייה בשומן הגוף אשר הייתה צפויה בעקבות ההוצאה האנרגטית המופחתת.
מסיבה זו צריכה של מעט לאוצין לאחר האימון, או הקפדה על תזונה עשירה בלאוצין (בשר, דגים וביצים, למשל), יכולה לעזור למקסם את בניית השרירים, או למנוע את פירוקם אם במקרה פספסתם כמה ימי אימון.
הגברת הכוח והסיבולת
גם אם מעולם לא הרמתם משקולת לפני כן, לאוצין יכולה לקחת את ביצועי הכוח שלכם לרמות חדשות. כפי שצוין קודם, לאוצין מגרה את צמיחת השרירים, וככלל, עלייה במסת השריר שקולה לעלייה ברמת הכוח.
לדוגמא, קבוצה של גברים לא מאומנים החלה בתוכנית אימוני התנגדות בת 12 שבועות. מחציתם נטלו 4 גרם לאוצין מדי יום והחצי השני לקח פלצבו. בסיום המחקר קבוצת הלאוצין התחזקה משמעותית – עם עלייה של 41% מתחילת המחקר, יחסית לעלייה של 31% בקבוצת הפלצבו.
ללאוצין מיוחסות גם השפעות בתחום הסיבולת. במהלך אימוני סיבולת מאומצים, כמו ריצת מרתון או התמודדות בטורניר טניס, רמות הלאוצין בדם יורדות באופן משמעותי, מה שמצביע על פירוק מוגבר בשרירי השלד. במחקר שנעשה על שייטי קאנו, 6 שבועות של נטילת תוספי לאוצין באופן יומיומי הגדילה את זמן החתירה בעצימות גבוהה יותר עד לתשישות שרירים. השייטים אף דווחו שהפעולה הפכה לקלה יותר כאשר נטלו את תוסף הלאוצין.
.